Skip to main content
Til toppen

ATEX og IECEx

ATEX- eller IECEx-sertifiserte produkter er avgjørende på alle steder som kan inneholde eller har aktiviteter som produserer eksplosive eller potensielt eksplosive atmosfære. Det er en rekke steder som kan defineres som å være i en eksplosiv atmosfære, slik som en oljeplattform og gruver, men også andre som du kanskje ikke tenker på som spesielt eksplosive.

De fleste av oss har hørt om ATEX- og IECEx-sertifisering, men spørsmålet som mange stiller er hva er forskjellen?

Trenger du hjelp?

Glenn Barmen
Business Area Manager Maritime Vis telefon Vis e-post

 

ATEX

Navnet ATEX kommer fra det franske ATmosphère EXplosibles, som beskriver utstyret og bruken av et produkt som skal plasseres i en eksplosiv atmosfære. ATEX-sertifiseringen er obligatorisk over hele Europa og involverer alle stadier fra produksjon, til installasjon og bruk av utstyret. Det er to deler som kan defineres som; 

Direktiv 99/92/EC – «ATEX-bruksdirektivet» fokuserer først og fremst på helse og sikkerhet for arbeidere som arbeider i potensielt eksplosive atmosfærer. Det innebærer riktig valg, installasjon, inspeksjon og vedlikehold av Ex-utstyr. 

Direktiv 2014/34/EU – «ATEX-utstyrsdirektivet» som primært angår handel, vurderer utstyret som skal brukes i potensielt farlige områder og involverer produksjon og salg av Ex-utstyr. 

IECEx

IECEx står for International Electrotechnical Commission Explosive. Mens ATEX er en obligatorisk applikasjon begrenset til Europa, er IECEx en internasjonal sertifisering akseptert i flere land for å bidra til å bygge tillit til sikkerheten til Ex-utstyr. Det letter også internasjonal handel med utstyr og tjenester for bruk i eksplosive atmosfærer. 
Noen av fordelene ved å velge et produkt som har IECEx-sertifisering inkluderer; 

  • Reduserte test- og sertifiseringskostnader 

  • Redusert tid til marked 

  • Internasjonal tillit til produktvurderingsprosessen 

Som med ATEX-sertifisering, gir IECEx sikkerhet og en visshet om at alt fra utstyr og installasjon til produksjon, drift og vedlikehold av de sertifiserte produktene overholder IEC internasjonale standarder og er egnet for deres formål. 

Selv om det er noen små forskjeller mellom hver sertifisering, er ATEX og IECEx veldig like. Hovedforskjellen er den geografiske plasseringen der sertifiseringen er anerkjent og akseptert. Mens ATEX er et krav i Europa, er IECEx akseptert i flere land internasjonalt. 

 

Bredengen kan hjelpe deg med kunnskap hvilke produkter som trenger sertifisering og produkter som er godkjent i henhold til både ATEX og IECEx. 

Language
Min side